Döviz Korumalı Mevduat faturası: Devlet her 8 $ için 1 $ kur farkı ödedi
Ekonomist Uğur Gürses, Salı günkü Merkez Bankası genel kurul toplantısının ertesi günü açıklanan bağımsız denetim raporu öncesinde, Ekonomist Uğur Gürses faaliyet raporu bilgilerine göre KKM için 88,9 milyar lira harcandığını, böylece kamunun 1 2022 yılı boyunca KKM mevduatının her 8 doları için dolar kur farkı hesapladı.
Merkez Bankası’nın son dönemlerin en tartışmalı genel kurulu geride kaldı. Önceki gün tamamlanan genel kurula rağmen ekonomistler dün öğleden sonra açıklanan bağımsız denetim raporunun yanı sıra kur korumalı mevduat hesabı için ödenen rakamın bilançoya yazılmaması ve gerçekleşmeyen 328 zararı eleştirdi. milyar lira değerleme hesabında gösterildi.
Ekonomi gazetesinden Mehmet Kaya ve Şebnem Turhan’ın haberine göre eski Merkez Bankası çalışanı ve Ekonomist Uğur Gürses, KKM faturasının Merkez Bankası bilançosundaki diğer giderler kaleminde gösterildiğini belirtirken, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz KKM ile ilgili net bir açıklamanın olmamasını çelişki olarak nitelendirdi. Gürses, Hazine’den yapılan 92,5 milyar lira ve TCMB’nin diğer harcama kalemlerinden 88,9 milyar lira ile birlikte geçen yıl her 8 dolar için 1 dolar kur farkının kamu tarafından ödendiğine dikkat çekti.
Gürses, faaliyet raporunda KKM kur farkının zımnen “diğer giderler” kaleminde yer aldığını vurguladı. Gürses, “KKM ödemeleri diğer giderler içinde 88,9 milyar faiz dışı gider olarak gösterildi. Bunun gibi; Geçen yıl Hazine 92,5 milyar TL, TCMB 89 milyar TL kur farkı ödedi ve toplamda 181,5 milyar TL ödedi. 80 milyar dolar KKM mevduatı olduğu ve yaklaşık 10 milyar dolar kur farkı ödendiği düşünülürse her 8 dolara kabaca 1 dolar kur farkı ödeyen halk oluyor.”dedi.